Zöldebb iroda – nagyobb produktivitás

A ‘zöld iroda’ fogalma sokkal több egy egyszerű divatos szlogennél. Napjainkban ez jelenti a mindennapi üzleti és irodai élet modern megközelítését. A zöld növények becsempészése az irodába nem csak szebbé teszi a környezetet, hanem jelentősen növeli a dolgozók hatékonyságát és jóllétét is az irodában.

Mielőtt még arra gondolnánk, hogy mindehhez nagyobb befektetésre van szükség, tévedünk – ráadásul a zöld koncepció egy bérelt irodai térben is könnyedén megvalósítható, ahol sok minden eleve adott és kereteket szab az elképzeléseinknek. De miért is jó egy munkaadónak, ha zöld irodát biztosít a munkavállalóinak?

Kép: a Raiffeisen Bank új székházának ebédlője/

A növények tisztítják az irodai légkört

A növények hatással vannak a mentális és fizikai jóllétre, ez pedig közvetve befolyásolja a dolgozók teljesítményét. De ennél jóval többet is tesznek: segítik a munkavállalók közötti jobb kapcsolat kialakítását is – ha pedig jobb a viszony a munkatársakkal, akkor mindenki szívesebben megy be dolgozni.

Kis hely, a lehető legnagyobb kényelemmel

A zöld iroda tisztább levegőt jelent optimális nedvességtartalommal, kedvezőbb akusztikai adottságokkal, a zöld szín látványa pedig pihenteti a szemet és nyugtató hatása is van, így mind a fizikai, mind a szellemi állapotunkra pozitívan hat.

A koncentráltabb, kooperativitásra ösztönző terek segítik a munkavállalók közötti együttműködést, a vállalat számára pedig kézzelfogható profitot is hoznak: a magasabb produktivitás mellett a zöldebb munkakörnyezet kevesebb megbetegedést eredményez a munkavállalók körében, a jó hangulat pedig köztudottan támogatja a csapatmunka hatékonyságát is.

A NASA tanulmánya szerint az egy főre eső optimális zöldterület 15 négyzetméter – kizárólag azokból a növényekből, melyek a lehető leghatékonyabbak a levegő tisztításában és az oxigén termelésben. Nem véletlen, hogy a páfrány, a vitorlavirág, a fügefa és a zöldike – melyek kiemelkedően jók a fent említett elvárások tekintetében – a legelterjedtebbek korunk irodáiban.

/Kép: növényekkel az ebédidő is pihentetőbb – ESAB iroda/

Hogyan helyezzük el optimálisan a növényeket az irodában?

Az ideális az, ha növények mind a chillout zónákban, mind a munkaterületen jelen vannak – még akkor is, ha a környezet nem a legideálisabb egy növény számára, a fent említett fajták ugyanis szerencsére igazi túlélők, kevésbé kedvező körülmények között is hosszú ideig velünk maradnak.

A chillout zónákban a növények támogatják a regenerációt és a nyugodt légkört, kellemes és biztonságos környezetet teremtve a testnek és a léleknek egyaránt. Ha pedig mindezt nyugtató, meleg világítással, esetleg kellemes illatokkal és halk, relaxáló hangokkal kombináljuk, a gyors munkahelyi relaxáció garantált!

/Kép: relaxáció növények társaságában a CPI irodájában/

A pár perces, de annál hatékonyabb kikapcsolódásból visszatérve hasznos társ munka közben egy-egy zöld cserepes növény az asztalon – pihenteti a szemet a sok kijelző előtt töltött óra közben és segít fókuszálni is, amikor épp a gondolatainkba mélyedve próbálunk megoldást találni egy feladatra.

/Kép: a zöld növények a Balance Hall irodaház közösségi terében térelválasztóként is remekül működnek/

A nyitott terekben a növények szerepe túlmutat a relaxáción: a zöld falak a fent említett előnyök mellett segítenek a terek fizikai elkülönítésében, ráadásul nagyon jó hangszigetelő képességgel is rendelkeznek. A cserepes megoldás mellett ma már a különálló vagy akár a bútorokba integrált növény falak is egyre elterjedtebbek. Nem véletlen, hogy a Mikomax HushOffice sorozatának fülkéi is elérhetőek már zöld falakkal!

Egy növényekkel teli iroda sokkal barátságosabb, mint steril, növényekben kevésbé bővelkedő társai. Ráadásul a PR értéke sem utolsó – egy modern, a környezetére és a munkavállalóira kiemelt figyelmet fordító vállalat a partnerek és a jövőbeli munkavállalók számára is sokkal szimpatikusabb. 

Fókuszáltabb munka, inspirálóbb környezet, egészségesebb és motiváltabb munkavállalók – ennél több érv nem is kell ahhoz, hogy növényekkel borítsuk be az irodát!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email