Orgatec szakkiállítás: new visions of works

Inspirációt és magabiztosságot adott az Orgatec 2022 a Bravosincord számára

Négy év várakozás után 12 ezer négyzetméteren több mint 600 kiállító mutatta be termékeit a Kölnben megrendezett Orgatec kiállításon, amely Európa legnagyobb és a világ egyik legjelentősebb bútoripari rendezvénye. Az idei tematika a „new visions of works” szlogen mentén a rugalmas munkavégzéshez kapcsolódó legújabb fejlesztéseket helyezte a középpontba. A szakmai eseményen a Bravosincord csapata is képviseltette magát: a cég amellett, hogy a már meglévő kapcsolatait erősítette, fontos új ismeretségeket kötött, valamint számos inspiráló tapasztalatot szerzett a jövő irodáival kapcsolatban.

Mivel a koronavírusjárvány adta nehézségek miatt két évvel ezelőtt nem tudták megvalósítani az Orgatec kiállítást, még a szokásosnál is nagyobb várakozás előzte meg a rendezvényt, ahol a bútoripar legújabb fejlesztéseit mutatják be minden második évben. 2022-ben a rugalmas munkavégzés adta a fő tematikát, mégpedig abban az értelemben, hogy milyen módon változtatható egy irodabelső a különböző funkciók tekintetében minél gyorsabban és minél egyszerűbben. Azaz a különböző feladatok teljesítéséhez, ‒ mint csendes, koncentrált egyedüli munkavégzés, 4-5 fős meeting, vagy több résztvevős csapatmunka, ‒ hogyan lehet a leghatékonyabban a legmegfelelőbb környezetet megteremteni akár másodpercek alatt.

„Az irodapiac folyamatosan alakul, és azzal, hogy most 4 év telt el két kiállítás között, sokkal kézzelfoghatóbb volt a bútoripar ezen szegmensének gyors változása. Amíg 4 évvel ezelőtt még a kiállító standok egy részénél megtalálhatók voltak a 4-6 fős új benchrendszer megoldások, addig idén, talán ha 20 százalékot elért ez az arány: úgy tűnik, hogy visszafordíthatatlanul a rugalmas munkavégzés került a középpontba” – osztja meg tapasztalatait Hidegkuti Balázs, a Bravosincord ügyvezető igazgatója. Példaként említi az „.mdd Office” standját, amely száz százalékban az agilis munkavégzés jegyében állított ki. A cég, amelyet évekkel ezelőtt még inkább hagyományos irodabútorgyártóként tartottak számon, mostanra teljesen berendezkedett a mobilitásra, és tulajdonképpen minden megtalálható a kínálatában: egy teljes hibrid iroda berendezése megvalósítható az .mdd portfóliójával.


Előtérben a dolgozói igények és az egészség

A rugalmas és hibrid megoldások mellett továbbra is nagy hangsúlyt kap az irodai akusztika, amely bár korábban is erősen jelen volt a gyártóknál, mostanra azonban kihagyhatatlan eleme lett minden kiállító standjának. „A hanghatások optimalizálása egyaránt a mobilitás része, hiszen összefügg azzal, hogy miképpen lehetséges a koncentrált munkavégzés egy nyitottabb típusú irodában, ahol tíz perccel később már csapatmunka zajlik. Eljutottunk oda, hogy a különböző bútorok, székek akusztikus kárpittal is elérhetők, még inkább kiszolgálva az egyéni igényeket” – mondja Bozó-Bódi Attila operatív igazgató.

Acutsio Colline

Az Orgatec kiállításon a szakma találkozhatott a Klöber Mera Klimastuhl, hűthető és fűthető irodai székével, amelyen egyetlen gomb segítségével szabályozhatjuk a számunkra ideális hőfokot.

A Klöber 1935 óta gyárt székeket az ergonomikusság jegyében, a modern és innovatív kialakítású Klimastuhl pedig az ülésbe és a háttámlába beépített fűtőlapok segítségével teszi lehetővé a koncentráltabb munkavégzést. „A mobilitás jegyében egyébként nincs szükség kábelekre sem a működéshez, hiszen az intelligens technikával legyártott szék tölthető akkumulátorral rendelkezik. A Klöber a székeivel az egészségre is nagy hangsúlyt helyez: a boxspringes ülőlapokkal a felső kategóriás matracok kényelmét és ergonómiáját hozza el” – fűzi hozzá Bozó Bódi Attila.

Klöber – Mera Klimasthul

Szintén az egészség jegyében mutatta be új modelljeit az LD Seating: a FollowMe olyan rugalmas háttámlával rendelkező irodai megoldás, amely segít megfelelő helyzeteben tartani a gerincet, míg a hálós háttámlájú, különleges dizájnnal kialakított Arcus szék egyszerre vonzza a szemet és nyújt eközben igazi kényelmet.

Figyelemre méltó volt az ENEA spanyol gyártó Lore elnevezésű (spanyolul virág) kollekciója, amely a kényelem és elegancia szlogenjével kísérve többféle vázzal variálható székeket kínált.


A megfelelő életmód kapcsán egyébként nemcsak az ülés, de a mozgás terén is számos izgalmas megoldást mutatott fel a 2022-es Orgatec: a Walkolution például a mozgásban lévő munkavégzés lehetőségét szemléltette az állítható magasságú munkaasztal és sétálópad kombinációjával.

Walkolution


Anyagok és stílusok a fenntarthatóság jegyében

Ma már nem létezik olyan szegmense a munka világának, ahol ne jelenne meg a fenntarthatóság, mint szempont. Nincs ez másként az irodabútorok esetében sem: Nyugat-Európát követve Közép-Kelet Európában is egyre nagyobb jelentőséggel bír a környezettudatos szemlélet. „Több új szövetet fejlesztenek például, amelyek újrahasznosítás során készülnek: ezek közül sok meg is jelent az Orgatec keretein belül. Akadnak gyártók, akik komolyan foglalkoznak a fenntarthatóság kérdésével: az Lintex például meghatározott céldátumot fogalmazott meg, amikorra el szeretné érni, hogy a termékeinek döntő része, vagy akár teljes egésze újrahasznosított szövetből készüljön” – mondja Hidegkuti Balázs.


Az ügyvezető igazgató emellett arról is mesél, hogy a letisztult, minimalista skandináv stílus mellett egyre nagyobb teret nyer az indusztriális jellegű irodaberendezés. A fahatású, vagy élő faanyagok, téglák, fémek megjelenése pedig szintén kapcsolatba hozható a fenntarthatósággal. Hiszen az indusztriális stílus előszeretettel nyúl a régi formákhoz, a természetben megtalálható anyagokhoz, valamint használja fel új darabokhoz a régmúlt tárgyait. Ebben az Orgatecen élen járt többek között a Bejot, amely pasztellszínekkel és finom tónusokkal dolgozva fa és fahatású bútordarabokkal és panelekkel kombinálva építette fel egész standját..


Bizalomkeltő a jövő

„Az Orgatec azért nagy jelentőségű esemény számunkra, mert rövid időn belül rengeteg szakmai impulzus ért minket, amelyre más kereteken belül nincs lehetőség. Az aktuális trendek, termékek egy helyen láthatóak, ezáltal nemcsak egy egységes kép rajzolódik ki a jövőbeli irányokról, de az összehasonlítás is könnyebbé válik” – fejti ki Bozó Bódi Attila, aki úgy véli, nem láttak kint olyan megoldást, amely a közeljövőben reálisan ne kerülhetne be a magyar irodák falai közé.

„A szakmai börze mellett, ebben a válsággal teli időszakban kiemelten fontos, hogy személyesen találkozzunk a partnereinkkel. Ebből a szempontból is nagyon sikeres két és fél napot tudhatunk magunk mögött” – mondja Hidegkuti Balázs. Az ügyvezető igazgató úgy fogalmaz: kézzel fogható volt a csapat számára, hogy egyfajta erő munkál velük együtt és körülöttük, a partnereik pedig megerősítették őket abban, hogy elismerésre méltó növekedést tudhatnak maguk mögött és maximálisan hisznek bennük.

„Jó érzés kijelenteni, hogy az egész világban változásokat és kihívásokat ígérő 2023-as évtől kevésbé kell tartanunk, hiszen olyan üzleti és gyártói kapcsolatokat, valamint saját csapatot tudhatunk magunkénak, amely stabil lábakon áll, és magabiztosságra ad okot” – foglalja össze a tapasztalatokat Hidegkuti Balázs.