Együtt, de mégis külön – az open office új korszaka

A klasszikus open office koncepció a több sorban, katonás rendben sorakozó asztalokkal már a múlté. Az eredetileg a kommunikáció hatékonyságának és a közös, kreatív munka serkentésének elősegítésére született megoldás mára bebizonyította, hogy eredeti formájában számos előnye mellett nagyon sok problémát is okoz a mindennapi irodai életben.

A falak lebontása szimbolikusan és a valóságban is kinyitotta a tereket, egyesítette a különböző részlegeket, ezzel teret adva egy szabadabb és közvetlenebb munkamenetnek. És ugyan költséghatékony megoldásnak is tűnt, hosszú távon bebizonyosodott az ellenkezője: hiába helytakarékos megoldás, ha közben a zaj megnehezíti a koncentrációt, így sokkal stresszesebb és kevésbé hatékony munkavégzést eredményezve. Mindezek pedig negatív hatással vannak a vállalat összteljesítményére.

/mdd – Ogi Slide asztal és New School szék/


Mindezek azonban nem jelentik azt, hogy az open office koncepciója teljesen működésképtelen és ezzel szemben a teljesen elkülönített irodák jelentenék a megoldást. Az igazság sokkal inkább az arany középút megtalálásában rejlik. Míg a nyitott terek esetében a zaj okozza a legnagyobb problémát, a különálló irodák esetében ez a probléma ugyan kiküszöbölhető, azonban megjelennek más, a munkát hátráltató tényezők: nehezebb kommunikáció, kevesebb lehetőség a közvetlen kapcsolat kialakítására, hátráltatott csapatmunka.

Az open office-ban ma is rengeteg lehetőség rejlik. Nem véletlenül, hogy a mai modern irodákban a terek kialakításánál és a bútorok kiválasztásánál is egyre nagyobb hangsúlyt kap az ‘elválasztva de nem elkülönítve’ koncepció, amelynek lényege, hogy az elvonult, nyugodt munkavégzés lehetőségének biztosítása mellett a közösségi terek szerepe is kiemelten fontos maradt. A siker két kulcsfontosságú eleme: megfelelő akusztikai megoldások és az irodán belüli, különböző funkcióval rendelkező zónák optimális kialakítása.

/Gaber – BuddyHub/


Zónák az irodán belül

Egy irodán belül – az igényektől függően – sokféle zónát különíthetünk el: ilyenek például a koncentrációt támogató zónák, a formális meetingekhez és konferencia beszélgetésekhez kialakított zónák vagy a chill out zónák is. A mai vállalatok működését az előre tervezett és a spontán megbeszélések, egyeztetések egyaránt jellemzik, így ma már alapvető, hogy egy irodán belül a kikapcsolódást elősegítő zónák mellett ezeket az igényeket is ki kell szolgálni.

Minden egyes zónában fontos figyelembe venni az adott zóna akusztikai követelményeit, az ideális zajszintet. Így az adott funkciókhoz leginkább illeszkedő bútorok mellett olyan akusztikus fülkéket és/vagy akusztikai paneleket lehet elhelyezni az egyes zónákban, melyek annak maximális kihasználását segítik.

/Mikomax HushOffice a S.E.G. Autmomotive Hungary Kft. új irodájában/


A csend fontossága

Az akusztikus panelek már az egymással szemben elhelyezett asztaloknál is  – kis méretük ellenére – nagyon sok zajt képesek tompítani. De a jó akusztikai megoldások a konferencia beszélgetéseknél is kiemelten fontosak: ezek a privát meetingek nem csak zárt teret követelnek meg, de fontos, hogy minden olyan zajt is ki lehessen szűrni, amely megzavarhatja a telekonferencia hangminőségét.


A különböző méretű és kialakítású hangszigetelt fülkéket éppen ezek az igények hívtál életre. Mára már többféle méretben, designban és kialakításban is elérhetőek  – többek között olyan partnereink kínálatában is, mint az mdd vagy a Mikomax.

/mdd – Hana hangszigetelt fülke/


Nyitott terek

Azokat a beszélgetéseket, melyek a félig vagy teljesen nyitott terekben zajlanak – mint amilyen például a kantin vagy a chill out zónák -, spontaneitás és a kevésbé formális jelleg jellemzik. Pszichológusok szerint ez a típusú kommunikáció sokkal gyakoribb és egy projekt megvalósítási szakaszában kifejezetten hasznos is, éppen ezért fontos, hogy egy irodán belül több ilyen zónát is el lehessen különíteni.

/Furniko -E-WALL/


Az ezekben a zónákban a beszélgetések által keletkező zajt azonban fontos kontrollálni, figyelembe véve a közelben lévő egyéb zónák zavartalan működését. Erre jelentenek megoldást a szabadon álló akusztikus panelek, mint amilyen például a Furniko E-Wall megoldása is. Az E-Wall segítségével egy multifunkcionális tér hozható létre, amely nem csak elválasztja a teret, de hangszigetel és alkalmas TV vagy tábla felszerelésére is kisebb meetingekhez.


Van, ami nem változik

A folyamatosan változó technológiai megoldások ellenére egy valami állandó: a direkt kommunikáció továbbra is nagyon fontos szerepet játszik a munkavállalók mindennapjaiban. Minden dialógus más és más karakterisztikával rendelkezik, mely eltérő akusztikai és térkialakítási megoldásokat követel. A dolgozók pedig egyre inkább szem előtt tartják a kényelmi funkciókat – hiszen ők is tudják, hogy ez befolyásolja a hatékonyságukat is. Az ügyesen kialakított irodai tereknél így már nem elégséges feltétel a vizuálisan kényeztető megjelenés – a kényelem, a dolgozók jólléte és a mindennapi munkafolyamatokat támogató megoldások mára alapkövetelménnyé váltak.